Vintage nepnieuws

Diversen, Uitgelicht

Soms denken we wel eens dat nepnieuws iets is uit het Internettijdperk. Dit is niet zo, ook al is de mogelijkheid om nepnieuws te verspreiden met de komst van het net wel iets makkelijker geworden.

In 1983 werd er een wonderbaarlijke vondst gedaan: het dagboek van Hitler werd gevonden. De Duitse krant Der Stern sprong er bovenop en kocht voor zes miljoen dollar de rechten voor publicatie op. Het moest het nieuws van de eeuw worden.

Echter bleek het te gaan om het werk van een beruchte Stuttgart vervalser die al eerder bekend stond om zijn goede imitatie van het handschrift van de Fuhrer’s. Hij schreef maar liefst zestig kleine boekjes als ‘dagboek’. Wat hem uiteindelijk verraadde was zijn gebruik van modern papier en inkt. Hij kreeg 42 maanden celstraf voor deze grap en kranten waren daarna wel wat voorzichtiger met het opkopen van publicatierechten.