Nee hè, niet het kinderlokkersbusje weer!

Binnenland, Uitgelicht

Daar zijn ze weer, de kinderlokkers uit Bulgarije die in een (wit dit keer) busje door Europa trekken om- al dan niet op jacht naar goedkope organen- onze kinderen van de straten te lokken.

NU.nl checkt dagelijks nepnieuws en hoaxes die rondgaan op Facebook. Bewering: Bulgaren, die werken voor een orgaanmaffia, proberen onze kinderen te kidnappen.

Beoordeling: Geen enkele reden om aan te nemen dat het waar is.

Alles om mensen maar de website te lokken en ze daar op advertenties te laten klikken. Zelfs het bang maken van ouders en andere goedbedoelenden met het verdwijnen van (hun) kinderen wordt niet geschuwd. Een voorbeeld van advertentieklikkenlokkers is de website fantastisch.co die deze week het oude (nep)bericht maar weer eens uit de kast haalde.

NUcheckt: De mythe van de kinderlokkers in het witte busje

Beoordeling: Geen enkele reden om aan te nemen dat het waar is. Het bericht dat Bulgaren in een blauw busje rondrijden en kinderen ontvoeren om hun organen gaat sinds kort rond op Facebook. Het klinkt angstaanjagend, maar het is nep. Sterker nog: verhalen over kinderlokkers in busjes doen al jaren de ronde in verschillende varianten, maar bewijs is nooit geleverd.