Nepnieuws over Willem van Oranje

Binnenland, Uitgelicht

Willem van Oranje (1533-1584)

Al lang is bekend dat Willem van Oranje als geslepen politicus over lijken ging. Twee jonge historici dachten iets nieuws te vertellen. Ze gingen slordig te werk en meden belangrijke bronnen. Oude biografieën hadden goede diensten kunnen bewijzen.

‘Dit boek laat Willem van Oranje zien zoals hij werkelijk was. Een meedogenloze, opportunistische intrigant, die het met de waarheid niet zo nauw nam.’ Het is een vaderlijke aanbeveling van Duitslandkenner Willem Melching op de achterflap van Willem van Oranje. De opportunistische Vader des Vaderlands, geschreven door twee (oud)studenten Aron Brouwer en Marthijn Wouters. Twee jonge historici die Willem van Oranje ontmaskeren, de nieuwsmedia konden er de afgelopen weken geen genoeg van krijgen. De inzet van Brouwer en Wouters is dan ook hoog: Willem van Oranje geldt als een nationale, idealistische en zelfs smetteloze, volksheld. Een mythe die in de negentiende eeuw gestalte kreeg, en die nog altijd voortleeft. ‘Larger than life, dat is de prins nu, maar dat is hij niet.’

Wat volgt zijn tweehonderd bladzijden met een opsomming van Willem van Oranje’s intriges, complotten, pogingen tot staatsgreep, dictatoriale uitspattingen, moordpartijen, vervalsingen en afperserijen. Hoe large wil je het hebben?

Maar hoe zit het allemaal werkelijk?

Lees verder…

Bron: www.nrc.nl